середу, 3 лютого 2021 р.

                                                                                Група № 17                                                                                                                                            «Кухар-кондитер»                                                                                              Предмет: Організаія виробництва та обслуговування

Назва теми

Організація робочого місця дляприготування безопарного та опарного тіста. Характеристика устаткування, інвентарю, посуду та інструменту.

Завдання

Опрацювати тему та зробити конспект у зошит.

Ресторан як підприємство, що випускає кулінарну продукцію, має виробничі цехи, які спеціалізуються на переробці певного виду сировини і продукції, що виготовляється. Це м'ясний, рибний, овочевий, гарячий, холодний, кондитерський і борошняний цехи. Крім того, є складське, тарне господарства та санітарно-технічні служби. У зв'язку з цим в ресторані виробничі приміщення (цехи), поділяються на заготівельні, доготовочні, спеціалізовані та допоміжні. Одним із спеціалізованих цехів підприємств ресторанного господарства є цех борошняних виробів для випуску пиріжків печених, млинчиків, біляшів, вареників, пельменів та ін. Такий цех можна організувати як на підприємствах ресторанного господарства, які виконують повний цикл виробництва, так і на заготівельних поряд з кулінарними цехами. У цеху борошняних виробів встановлюють просіювані борошна, тістомісильну машину, продуктивність якої залежить від потужності цеху; електросковорідки, жарочні шафи; з механічного обладнання - універсальний привід зі змінними механізмами, м'ясорубку. У цехах великої потужності застосовують машину для приготування млинців, апарати для вареників, пельменів.При приготуванні чебуреків, домашньої локшини для розкатування тіста використовують виробничі столи з дерев'яним покриттям. Для механізації процесу призначені тісторозкатувальні машини, на яких можна регулювати товщину тіста. Для нарізання домашньої локшини застосовують ножі "кухарської трійки"; для формування чебуреків використовують зубчастий різець. Вареники, пельмені готують на потокових лініях, що складаються з трьох ділянок: приготування начинок, замісу тіста і порціонування. Для порціонування виробів використовують спеціальні апарати. Для вареників готують різні фарші: картоплю з цибулею, капусту, сир і т. ін. Готові вареники, пельмені заморожують в камерах швидкого заморожування і зберігають при температурі -2... -5°С. Робоче місце - частина виробничого цеху, пристосоване для виконання тих чи інших виробничих операцій, оснащене необхідним устаткуванням і інвентарем. Робоче місце може бути спеціалізованим чи універсальним. Спеціалізовані робочі місця обладнують для виконання однієї якої-небудь операції з постійним набором інструментів. Такі місця організують на великих підприємствах при чіткому поділі праці по операціям, що підвищує продуктивність праці, дозволяє ущільнювати і раціонально використовувати робочий час. 

                                                                       Група № 17                                                                                                                                            «Кухар-кондитер»                                                                                                            Предмет: Професійна етика та психологія

Назва теми

Моральні якості людини.

Завдання

Опрацювати тему та зробити конспект у зошит.

Моральні якості людини також знаходяться в дуже тісному зв’язку з правами і обов’язками людини і дуже часто вступають в конфлікт. Наприклад, обов’язок лікаря — лікувати пацієнтів, але якщо ця людина скоїла тяжкий злочин, то відбувається конфлікт внутрішнього неприйняття зла медичним працівником з його відповідальністю в професії. В таких випадках необхідно правильно розставити пріоритети, адже лікар давав клятву Гіппократа, і він зобов’язаний лікувати всіх людей однаково, не беручи до уваги особистісні якості або фінансове становище людини.

В даний час проблема розвитку моральних якостей займає дуже велике значення. Протягом останніх двадцяти років йде процес кардинальної зміни світогляду людей, багато ідеалів, які були важливими для наших батьків, зараз практично зникли, на їх місце прийшли цинізм, байдужість, лицемірство. Тому будь-хто погодиться, що проблеми, які пов’язані з людською моральністю є одними з найважливіших.

Найважливішими, тому що вони виступають основою як для окремо взятого індивідуума, так і для соціальної групи, культури, нації і для людства в цілому. Їх руйнування і призвело до кризи моральності, правосвідомості, соціальної нестабільності, деморалізації населення, падіння цінності людського життя.