четвер, 19 березня 2020 р.

Вівторок, 19 березня 2019 р. Було проведено відкритий урок на тему:”Яєчні продукти та їх використання. Технологія приготування омлетів”

План - конспект відкритого уроку
Професія ”Кухар”
Група № 17, І курс навчання

Предмет:”Технологія приготування їжі з основами товарознавства”
Тема програми ”Технологія приготування страв з яєць”
Тема уроку: ”Яєчні продукти та їх використання. Технологія приготування омлетів”
Тип уроку: Комбінований, урок-бесіда, з елементами інтерактивних методів навчання.
Вид уроку: інтегрований.
Мета уроку:
навчальна:сформувати знання з підготовки сировини та приготування різних видів омлетів, правила оформлення та подачі омлетів;
розвиваюча:розвиток пізнавальної самостійності, уваги, мислення, вміння орієнтуватись в виробничих умовах;
виховна: виховувати інтерес та любов до обраної професії, акуратність, вміння раціонально та економно використовувати сировину та різні ресурси.
Міжпредметні зв’язки:
виробниче навчання: тема ”Інструктажі з безпеки праці та організації робочих місць на кухні”
організація виробництва: тема: ”Організація роботи гарячого цеху”;
облік, калькуляція і звітність: теми: ”Поняття про господарський облік. Завдання господарського обліку”, ”Збірник рецептур страв і кулінарних виробів”;
устаткування підприємств харчування: тема: ”Теплове устаткування”
охорона праці: тема: ”Основи безпеки праці в харчовій галузі”
Матеріально-технічне забезпечення уроку: Мультимедійний проектор, екран, роздатковий матеріал по темі, презентація: ”Яєчні продукти та їх використання. Технологія приготування омлетів”, відео: ”Технологія приготування омлетів”.
Метод проведення: фронтальне опитування, пояснення нового матеріалу з елементами демонстрації, інтерактивні методи, бесіда-обговорення вивченого матеріалу.

Структура уроку 
І. Організаційний момент (1 хв.)
Підготовка учнів до уроку. Рапортування чергового про відсутніх на уроці.

Епіграф уроку:
  «З користю дивися,
з користю слухай і говори,
з користю відповідай».

II. Актуалізація опорних знань (5 хв.)
Викладач: 
Щоб розпочати тему ”Технологія приготування страв з яєць” нам необхідно пригадати, що ми вивчили і знаємо з попередніх уроків з теми: ”Яйця, яєчні продукти, обробка, технологія приготування страв”. Проведемо опитування у формі ланцюжка запитань та відповідей.
Які яєчні продукти використовують в харчовій галузі?
Як класифікуються яйця за терміном зберігання?
Які яйця називають «дієтичними»?
Як класифікуються столові яйця, які надходять на виробництво або реалізуються через 7 діб після знесення?
Які поживні речовини містяться в яйці?
Чому сирі яйця засвоюються гірше, ніж варені?
Які продукти переробки яєць використовують на підприємстві? Як їх використовують?
Як поділяють страви з яєць за способом теплової обробки?
Які способи варки яєць Вам відомо?
Які смажені страви з яєць ми вивчали?
Викладач: На столах у вас є тестові завдання, прошу дати на них відповіді (3 хв)
1. Жирів в яйцях більше міститься в:
А) білку   Б) жовтку  В) шкаралупі
2. У свіжому яйці повітряна камера повинна бути:
А) 8мм  Б) 7мм  В) 4мм
3. Які яйця називають дієтичними?
А) до 7 діб після знесення  Б) до 10 діб   В) до 15 діб
4. В яйцях міститься білок…
А) казеїн  Б) авідин  В) лізоцим
5. Дефект, який має часткове змішування жовтка з білком, це:
А) красюк  Б) виливка  В) міражне яйце
6. Яйця миють в…
А) трьох ваннах   Б) чотирьох   В) п’ятьох
7. Для яєць використовують теплову обробку:
А) варіння  Б) бланшування  В) запікання
8. Яйця «в мішечок» варять:
А) 2-3хв  Б) 4,5-5хв   В) 8-10хв
9. Щоб зварити яйця без шкаралупи у воду додають:
А) цукор  Б) оцет  В) жир
10. У яєчні солять:
А) білок   Б) жовток   В) білок і жовток

Ми сьогодні всіх Вас хочемо запросити на сніданок. Він має бути корисним, смачним і в той же час дуже швидко готуватися. Хто нам скаже, що це буде за сніданок?
III.Повідомлення теми, мети і завданьуроку (2 хв.)
Викладач: 
Отже тема нашого сьогоднішнього уроку: ”Яєчні продукти та їх використання. Технологія приготування омлетів” (Повідомлення теми, мети, епіграфу)
Запишіть будь ласка тему уроку.
На уроці ми маємо ознайомитись із сировиною, яка використовується для приготування страв з яєць, класифікацією та технологією приготування омлетів, та правилами подачі омлетів.
Ця тема тісно пов’язана з іншими спец предметами і не тільки. Це такі, як; виробниче навчання, облік, калькуляція і звітність, устаткування підприємств харчування, охорона праці, санітарія та гігієна виробництва.
IV.Мотивація навчальної діяльності(1 хв.)
Викладач і учень:
Вивчення даної теми вам необхідно для того, щоб ви вміли правильно підготувати сировину для приготування страв з яєць, приготувати різні види омлетів та гарно їх оформити і презентувати і щоб отриманні знання на уроках теоретичного навчання ви вміли використати на уроках виробничого навчання та на виробництві та просто в житті.
V. Вивчення нового матеріалу (20 хв.)
Викладач і учень:
На уроці ми маємо розглянути наступні питання:
Походження омлетів та їх національні різновиди.
Гігієнічна оцінка якості яєць та яєчних продуктів, умови та терміни зберігання, їх використання.
Інгредієнти і посуд
Класифікація омлетів.
Технологія приготування омлетів.
Оформлення та презентація омлетів.
Про омлет.
Викладач:
Кожна людина хоч один раз в житті готувала цю страву. Вона проста, може бути дієтичною, а інколи ситною і вишуканою. Ми говоримо про омлет – улюблену їжу для багатьох з нас. Ця страва покоряє своєю простотою і швидкістю в приготуванні, а також дешевизною (особливо без начинок), що теж важливо. На сьогодні існують тисячі варіацій на тему омлету: адже він може бути не лише відмінним сніданком, закускою, але і гарніром для супів, і основноюстравою, і, звичайно, десертом.
Небагато про страву
Учень:
Омлет (від фр. omelette) - це яєчна страва французької кухні, яка вже давно стала інтернаціональною. Вважається, що справжній омлет готують із злегка збитих яєць, смажених на вершковому маслі, хоча рецептів омлету дуже багато, і вони інколи істотно відрізняються один від одного. Варіантів походження назви «омлет» декілька: одні вчені впевнені, що оскільки в XV столітті це слово писалося як amelette, корінь ame означає «душа», інші ж впевнені, що omelle означає «життя», а треті стверджують, що первинно це слово означало будь-яка страва з яєць (яєчню і т. д.). Як би там не було, хороший омлет здатний наповнити будь-яке життя фарбами і точно припаде до душі навіть найдосвідченішим гурманам. До речі, ще небагато про саме слово, в деяких діалектах німецької мови «omelette» називають звичайні млинчики з різними начинками.
Національні різновиди омлетів 
Викладач:
Немає нічого дивного в тому, що страви, подібні до омлету, існують в багатьох національних кухнях, оскільки яйця були завжди одним з основних продуктів харчування для багатьох народів.
У Іспанії омлет називають «тортілья» і готують його частіше всього з обсмаженою картоплею і цибулею (tortilladepatatas). У цю страву також можуть додати часник, солодкий стручковий перець, артишоки, шинку або чорізо (ковбасою). На відміну від свого французького «побратима», такий омлет смажать виключно на оливковій олії і подають в холодному і гарячому вигляді.
На Середньому Заході в США можна спробувати так званий омлет Денвера, який складається з яєць, шинки, цибулі і зеленого стручкового перцю, а інколи в нього додають також сир або картоплю.
Італійці гордяться своєю фрітаттою: окрім яєць в неї можуть входити будь-які овочі, гриби, сир, м'ясні продукти і навіть макарони. На відміну від багатьох інших різновидів омлету, у фрітатту не прийнято додавати продукти, що містять велику кількість рідини. Та і готується фрітатта повільно від 25 до 60 хвилин залежно від рецептури, хоча сучасні кухарі використовують і швидші рецепти страви. Річ у тому, що фрітатту не обов'язково підсмажувати на сковорідці, а ось побувати в духовці вона повинна обов’язково.
Учень:
Японці традиційно готують різні омлети: омуретсу (omuretsu, омлет на західний зразок) і омурайсу (omuraisu, рис, залитий збитими яйцями, інколи з додаванням м'яса птиці, який подається з томатним соусом). Крім того, тут можна спробувати ще і омлет, в якому замість смаженого рису використовується локшина, - омусоба (omusoba). Усесвітньо відомий також японський омлет «тамаго», який використовується у вигляді тонких скибочок для верхнього шару класичних суші, а також подається як самостійна страва. Її особливість в тому, що вона має солодкуватий смак і в її склад, як втім і до складу інших омлетів японської кухні, входить соєвий соус (інколи і саку або мірін).
Примітний також і тайський омлет «kaiyatsai». Цястрава з'явилася тут завдяки впливу західної кухні. Тайці урізноманітнили смак традиційного омлету різними начинками і стали додавати в нього традиційний рибний соус, місцеві спеції, і смажити його на кунжутному, арахісовому або ж вершковому маслі.
Викладач:
У російській кухні теж існує свій варіант омлету - драчена - страва з яєць, замішана на молоці з крупою, борошном або тертою картоплею. Ця страва ритуальна, її частіше всього їдять на Трійцю, а також в дні поминання з нею ходять на кладовище поминати покійних.
Для того, щоб приготувати різні види омлетів необхідно підготувати сировину. Як ви думаєте, що необхідно для приготування омлету?
Все вірно, але є ще ряд іншої сировини, яку ми не використовуємо для приготування омлетів, але її використовувати можна. Давайте розглянемо, що ж це за сировина?
Краще вибирати свіжі яйця для традиційного омлету, хоча вони можуть бути зовсім не курячими, зараз популярні рецепти з перепелиними, качиними і навіть страусиними яйцями.
Викладач і учень:
А ви знаєте скільки можна приготувати порцій омлету з страусиного яйця? До кінця уроку хто вирахує, скільки порцій омлету можна приготувати, отримає додатково бал до оцінки за урок.
Гігієнічна оцінка якості яєць та яєчних продуктів, умови та терміни зберігання, їх використання.
Викладач:
Які яєчні продукти використовуються в харчовій галузі?
Учень: 
В харчовій галузі використовують яйця та яєчні продукти для приготування страв та виробів. Їх необхідно правильно зберігати та правильно підготувати до виробництва.
Це
1. Яйця курей;
2. Меланж;
3. Яєчний порошок.
Викладач та учень: 
Яйця водоплавної птиці не використовують, так як вони можуть стати причиною таких харчових отруєнь, як сальмонельоз.
Викладач:
На поверхні яєць можуть бути бактерії групи кишкової палички, палички Протея та ін.. Тому дуже важливо правильно провести санітарну обробку яєць, а яєчні продукти правильно підготувати до виробництва та вчасно використати.
Учень: 

САНІТАРНІ ВИМОГИ: 
1.Заборонено використовувати яйця водоплаваючої птиці (гусей та качок).
2.Заносити яйця в лотках до виробничих приміщень, холодного цеху і ставити на виробничі столи
3. Обробляють яйця тільки в призначеному приміщенні.
4. Перекладають в спеціально промаркірований посуд «Яйця».
5. Чітко дотримуватися правила миття яєць.
Перед використанням яйця перевіряють на овоскопі і проводять їм санітарну обробку в чотирьох ваннах.
Тепла вода – 10 хвилин:
0,5% розчин кальцинованої соди – 5-10 хвилин.
0,5% розчин хлорного вапна – 5 хвилин.
Проточна холодна вода.
Викладач:
Крім яєць на виробництві можуть використовувати меланж. Це суміш яєчних білків і жовтків (без шкарлупи), перемішаних, профільтрованих, пастеризованих, охолоджених і заморожених при температурі -18оС по 5, 8 і 10кг.
Зберігання та підготовка до виробництва:
Зберігають при температурі -9…-10оС і відносній вологості повітря 80-85% до 8 місяців.
Розморожують при кімнатній температурі або у воді температурою +50оС, обсушують, відкривають, ретельно перемішують дерев'яною кописткою і проціджують.
Учень:
А ще використовують сухі пастеризовані яєчні продукти. Це висушена суміш яєць, білків або жовтків окремо.
Учень:Зберігання сухого яєчного порошку:
При кімнатній температурі і відносній вологості повітря 65-75% протягом 6 місяців, а при температурі 2оС і відносній вологості повітря 60-70% до 2-ох років з моменту виготовлення.
Підготовка до виробництва:
Просіюють через сито і розводять теплою водою або молоком (на 1 кг порошку беруть 3,5 л води), розмішують і витримують 30 хв. для набрякання, потім одразу використовують.
Викладач:
Звертаю вашу увагу на правила підготовки сировини і на те що омлети готують лише з яєць. Використання меланжу для цього заборонено
Відбираємо чисті яйця.
Набиваємо на ніж.
Перетираємо крізь сито.
Молоко бажано, щоб було злегка підігріте однієї температури з яйцями.
Розчин солі (щоб не було кам’яне вугілля та інші домішки, сіль розвести водою чи молоком і процідити крізь сито).

Інгредієнти і посуд
Викладач:Рідина. 
Як рідку основу для омлету можна вибрати молоко, воду, вершки, неміцні бульйони, а також як виняток кефір, айран або навіть пиво. Головне - правильно вибрати пропорції яєць і рідини: традиційно вважається, що на 1 яйце потрібно 1 шкаралупу рідини (тобто половина об'єму яйця). Надлишок рідини може зіпсувати страву, оскільки її надлишок може виділитися, коли омлет вже готовий.
Учень:
Сіль. Навіть якщо ви задумали подати омлет на десерт, все одно потрібно додати небагато солі, так смак страви не буде прісним. Та і солити страву радять в кінці приготування, адже практика показує, що на столі більшість людей все одно досолюють страви, а коли сіль потрапляє на смакові рецептори безпосередньо з поверхні страви, вони набагато краще відчувають солоний смак і не можуть пересолити. Тим часом, якщо ви посолили суміш вже спочатку, не хвилюйтеся, нічого страшного не станеться.
Викладач: Інші (необов'язкові) інгредієнти. 
Щоб омлети виходили пишніші і міцніші і не розвалювалися, при приготуванні в них інколи додають борошно, манну крупу або ж мелені сухарі (що теж буває). Проте важливо не переборщити з борошном, інакше ніжна страва ризикує перетворитися на звичайний млинець або стати навіть борошнистим прісним коржиком. Рекомендують класти не більше 0,5-2 ложок борошна на одну порцію омлету, тоді омлет, навпаки, буде більш повітрям і пишним. Крім того, в омлет можна покласти трохи цукру, що поліпшить його смак, лише не дуже багато, інакше омлет ризикує підгоріти. Щоб смак був більш вершковим, можна додавати в суміш трохи сметани і майонез.
Учень:Начинки і добавки.
Начинки і добавки можна класти або безпосередньо в масу для омлету, або покласти начинку на одну половинку готового омлету і прикрити інший. Начинки рекомендують готувати для омлету окремо або вже до того, як омлетна маса попаде на сковороду. Наприклад, цибулю не рекомендують сильно підсмажувати, оскільки в процесі приготування омлету вона може підгоріти, та і помідори, і інші дуже соковиті овочі краще припустити окремо, щоб рідина не виділилася потім в готовому омлеті. А ось м'ясні продукти: шинку, ковбасу або балик, а також відварене м'ясо, - можна заздалегідь не обсмажувати. Посипати зеленню і спеціями омлет необхідно, коли він схопився зверху, при цьому потім знову закрити кришкою, щоб страва просочилася ароматом. Тоді ж можна покласти в кінці приготування і сир, наприклад, так він не втратить свій смак. У омлети кладуть різні добавки - все, що лише душі завгодно: ікру, морепродукти, рибу (солону і смажену), всілякі овочі і навіть фрукти і т. д., все залежить від фантазії і відчуття міри, і смаку.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! 
Для приготування яєчні чи омлету з ковбасними виробами копчені ковбаси не використовуйте, оскільки в них мало вологи і при обсмажені вони стають твердими.
Викладач:
Для приготування омлетів можна використати різні способи теплової обробки:
Основний спосіб смаження;
Варіння на пар:
Запікання в жаровій шафі.
Учень:
На чому смажити.
Французи смажать омлет лише на вершковому маслі, змішуючи його з масою при пасеруванні. Втім, смажити омлет можна і на суміші рослинної олії і вершковому маслі (так вершкове не підгоратиме), і на рослинних оліях, на смальці і салі (це для тих, хто любить жирніший омлет в сільському стилі).
Викладач:
Посуд 
Омлети можна готувати різними способами, і для всіх цих рецептів потрібно вибирати свій посуд. Частіше ж всі омлети готують на сковороді: вона має бути важкою з рівним і товстим дном, в ідеалі чавунна (краще всього 15 сантиметрів в діаметрі). Вважається, що така сковорода має бути призначена лише для омлету, і нічого іншого на ній готувати не можна. Краще всього, якщо в такої сковороди є кришка з отвором для випару вологи: це дозволить надлишкам вологи випаруватися, і омлет збереже свою легкість. Якщо в кришці немає отвору, то тоді можна накрити сковорідку кришкою так, щоб залишився невеликийотвір.
У духовці омлет можна готувати не лише в сковороді, але і на деку, змащеному жиром, або у вогнетривкій формі.
А відварювати омлет на пару можна або в спеціальній ємкості в пароварці, або на паровій або водяній бані в каструлі. Суміш для омлету вилити у форму і поставити її на каструлю з киплячою водою.
Збивати омлет професіонали рекомендують саме виделкою, при цьому вони стверджують, що виделка для омлету може бути використана лише для цієїстрави. Розумно скористатися і вінчиком, і міксером, і блендером, і комбайном - так економиться час і сили, омлет же виходить ніжним і повітряним, хоча є небезпека, що він обпаде після зняття кришки.
Класифікація омлетів. 
Викладач: 
В залежності від використаної сировини та технології приготування омлети класифікуються на:
1.Натуральні:
2.Змішані з гарніром:
3.Фаршировані гарніром.
Також можна приготувати солодкі омлети. Вони також можуть бути натуральними, але частіше змішані з гарніром або фаршировані гарніром.
Технологія приготування омлетів.
Щоб омлет вийшов дієтичним, для його приготування можна використовувати лише білки, і якщо ви любите щільніший, жовтіший омлет - лише жовтки. Це не є обов'язковим, але омлет вийде пишніше, якщо розділити яйця, і білки збити в міцну піну, а потім акуратно ввести в суміш жовтків і молока. Таким чином суміш збагатиться киснем, і омлет вийде вищим і дуже м'яким – таку страву ще називають омлет-суфле.
Омлети готують із суміші яєць, молока (води або вершків) і солі (з розрахунку 15 г молока і 0,5 г солі на 1 яйце). Використовують також меланж або яєчний порошок. На одну порцію використовують 2-3 яйця.
Правила приготування омлету натурального
Готуємо суміш з яєць, молока (води або вершків) і солі; на 1яйце : 15 г молока,  0,5г солі.
Ретельно перемішуємо, збиваємо до утворення піни.
3.  Розігріваємо сковорідку (чавунну) до температури 180 – 220 ºС з вершковою олією
4.  Виливаємо омлетну масу і смажимо до повного запустіння.
5.  Коли нижня частина підсмажиться, краї загинають з двох боків (як пиріжок), або викладають у формі півмісяця.
6.  На підігріту тарілку викладають омлет рубцем донизу.
7.  Поливають розтопленим вершковим маслом, посипаємо подрібненою зеленю 1–2г на порцію.
Змішані омлети:
В готову сиру омлетну масу додають (обсмажені м’ясні продукти, сир, пасеровану ріпчасту цибулю, сало шпик, смажені овочі).
Чи можемо додавати солодку начинку (джем, варення)?
Фаршировані омлети:
На готову омлетну масу кладуть начинку, загортають з двох боків краї, прикриваючи начинку і надаючи омлетові форму довгастого пиріжка.
Вимоги до якості омлетів.
Омлет смажений має світло-жовтий колір, хвилясту поверхню, пухку, соковиту консистенцію. Не допускаються відокремлення рідини, ознаки псування яєць, наявність шкаралупи.
Учень:  Деякі  поради при приготуванні омлету
Французи не додають в омлет молоко, воду, борошно і так далі. Вони вважають, що ця страва не має бути пишною, тому при смаженні сковороду не прикривають кришкою.
Секрет смачного і пишного омлету - в ретельному змішуванні яєчної маси і молока. При цьому важливо, що начинки додаються в масу, коли вона вже збита, дуже акуратно. Використовувати масу для омлету потрібно відразу ж після приготування, інакше готовастрава не буде ніжною і повітряною.
Страва вийде пишніша, якщо готувати її в сковорідці під кришкою, яка змащена з внутрішньої сторони маслом.
Омлет смажити в невеликій кількості жиру, спочатку на сильному вогні під кришкою, щоб він піднявся і «окріпнув», а потім і на слабкому вогні до готовності.
Деякі хазяйки стверджують, що якщо вилити омлет на ненагріту сковороду і відразу зробити повільний і слабкий вогонь – омлет вийде пишним. Також для пишноти деякі додають в омлет сухі дріжджі або соду (але це необов’язково).
При приготуванні омлету важливо встановити міру готовності: готовий омлет при постукуванні по сковороді повинен вільно сповзати на тарілку. Також легке струшування при приготуванні омлету не дає йому пригорати.
Омлет зазвичай подають, скрутивши його в трубочку або склавши навпіл, якщо дуже великий - нарізують шматочками. Також можна порвати омлет двома вилками на невеликі шматочки і обсмажити їх до хрусткої скориночки.
Омлет можна подавати в холодному і теплому вигляді, з овочевим салатом або як гарнір до основної страви. Але зберігати його довго не рекомендують, і краще омлет з'їсти відразу після приготування, оскільки його смак може погіршати. Холодний омлет можна використовувати, як оригінальний наповнити для салату або супу. Особливо смачні листкові омлети: коли випікають декілька омлетних заготовок і перекладають начинкою.

Оформлення та презентація омлетів. 
Викладач:
А який термін реалізації страви та температура подавання страви?
Учень: 
Страви з яєць не підлягають зберіганню, готують їх за попитом, подають негайно, оскільки при зберіганні вони швидко втрачають свій зовнішній вигляд, твердіють, погіршується їхній смак. Температура подавання страви + 65оС.
Викладач: 
Сьогодні ресторанні заклади приділяють велику увагу оформленню та презентації страв. Як можна подати по сучасному омлети? Від цього залежить престиж та репутація ресторанного закладу. Оформлення страв на сьогодні - це ціле мистецтво. Будь яка страва може виглядати як справжній шедевром.
Викладач:
А для приготування яких страв ще можна використати омлети?

VI. Систематизація знань (10 хв.)
Викладач: А зараз давайте перевіримо, що ви зрозуміли, як засвоїли новий матеріал.
Які яєчні продукти використовують в харчовій галузі?
2.Які краще яєчні продукти використовувати для приготування страв з яєць?
Як правильно провести санітарну обробку яєць?
Для чого використовують овоскоп на харчовому виробництві?
Що входить в рецептуру натурального омлету?
Чим відрізняється омлет від яєчні?
Приготування начинок. Як ми нарізаємо овочі і м’ясні продукти? (дрібними кубиками чи соломкою).
Чи обов’язково їх підсмажити, доводити до готовності? (так).
Які способи наприклад для шпинату, консервованого горошку? (шпинат – припускають, зелений горошок – прогрівають).
Чи можна використовувати копчену ковбасу?
Скільки необхідно рідини при розведені 1 кг сухого яєчного порошку.
Чим відрізняється фарширований омлет від змішаного?
Скільки на одну порцію омлету необхідно взяти яєць?
Скільки необхідно молока і солі для приготування порції омлету?
Учень: А я знайшла ще дуже цікаву інформацію про омлети. Розповісти вам?
У Нью-йоркському ресторані Norma, який розташований в готелі «LeParkerMeridien», пропонують своїм відвідувачам побалувати себе шикарним омлетом з лобстерами і чорною ікрою вартістю в $ 1000. До складу розкішного іспанського омлету під назвою «ZillionDollarFrittada» окрім яєць входять лобстери (омари) і 280 грам севрюжної ікри.
Менеджер ресторану NormaСтівенПайпс (StevenPipes) розповів, що спочатку омлет замислювався як звичайна страва, але шеф-кухар вирішив побавитися з омлетом і поставити світовий рекорд. В майбутньому в цьому ресторані або будь-якому іншому закладі вже чекають інший омлет – з їстівними золотими пластівцями. Відзначимо, що в ресторані відвідувачам пропонують покуштувати зменшену версію омлету «ZillionDollarFrittada» всього за $ 100.
Найбільший в світі омлет
Найбільший в світі омлет вагою в 4,4 тонни був приготовлений в столиці Туреччини Анкарі і відразу ж занесений в книгу рекордів Гіннеса. Страва за часом готувалася цілих 2,5 години. На виготовлення кулінарного шедевра пішло 110 тисяч яєць і 432 літри олії, які випікалися на 10-метровій сковороді відразу 90 шеф-кухарями в одному з торгівельно-розважальних центрів Анкари.
 
VII. Домашнє завдання. (1 хв.)
Знайти рецептуру цікавого омлету, скласти технологічну картку на нього. Знайти цікаві нові способи презентації омлетів. Оформити інформацію у вигляді реферату, або публікації в програмі Microsoft Publisher.
Виконати завдання:
1. Яйце куряче складається___________________________________________
2. Чому жовток яйця цінніший за білок_________________________________
__________________________________________________________________
3. Чому не рекомендовано вживати сирі яйця___________________________
__________________________________________________________________
4. Назвіть яєчні продукти? __________________________________________
5. Як класифікують яйця залежно від способу і терміну зберігання_________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
6. Поясніть терміни дефектів яєць.
А) Красюк – це повне змішування жовтка і білка.
Б)Тумак___________________________________________________________
В)  Міражне яйце___________________________________________________
7.  При яких умовах зберігають яєчний порошок?________________________________________
__________________________________________________________________.________________
8. Як перед використанням обробляють яйця____________________________________________
__________________________________________________________________________________
9. Які процеси відбуваються у яйцях при варінні_________________________________________
__________________________________________________________________________________
10. Чому не можна переварювати яйця?________________________________________________
11.Назвіть асортимент варених страв з яєць_____________________________________________
12. Як подають варені яйця «в мішечок»?_______________________________________________
13. Зробіть заміну 60 штук яєць яєчним порошком_______________________________________
14. Зробіть заміну 40 штук яєць яєчним порошком_______________________________________

VIII. Підсумки уроку (3хв.) 
Ось ми і вивчили технологію приготування різних видів омлетів їх оформлення та презентацію.
Учні діляться враженнями:
Ми дізналися .........
Ми навчилися .........
Нам знадобиться це …
Всі молодці, гарно працювали на уроці. За повторення попередньо вивченого матеріалу та за роботу на уроці сьогодні отримали оцінки наступні учні (називаю учнів і оцінки).
Всім дякуємо! До побачення!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар